soreal.gr

Αληθινή καθημερινή απόλαυση

Smaller Default Larger

Διαφημιστείτε εδώ

Προβληθείτε εδώ

Προβάλετε την επιχείρησή σας μέσα από τις σελίδες του soreal.gr
Επιλέξτε κάποιο από τα διαθέσιμα πακέτα προβολής ή κάντε τη δική σας πρόταση συνεργασίας.

Περισσότερα...

Το βάπτισμα της νύφης

Η μητέρα μου ανά καιρούς είχε φίλες που ομολογουμένως με έκαναν να μην τις βλέπω και τόσο φιλικά.

Μια τέτοια ήταν και η Σεβαστή που είχε το απέναντι κατάστημα με ρούχα από της μητέρας μου και συνεχώς η μια βρισκόταν στο μαγαζί της άλλης.

Υπήρχαν φορές που στο μαγαζί καθόμουν για ώρες εγώ, οπότε η παρέα της μου ήταν από ευχάριστη έως απολαυστική, το να την παρατηρώ και να πειραζόμαστε. Κάποια μέρα με ρώτησε…

-θέλεις να γίνεις ο νονός της κόρης μου…;

Η ερώτηση μου φάνηκε αστεία, αφού η κόρη της ήταν 27 χρόνων και σε κανένα μήνα επρόκειτο να παντρευτεί στη Θεσσαλονίκη. Η απάντηση μου βέβαια ήταν αν μου κάνει πλακά. Με σοβαρότητα όμως μου απάντησε ότι επειδή μου είχε εμπιστοσύνη και σαν άντρας ήμουν γυμνασμένος και όμορφος θα μου εμπιστευόταν ένα καλά διατηρημένο «μυστικό» των Κυριών των Αθηνών. Αυτά που μου είπε πραγματικά με εξέπληξαν αφού έως τότε δεν είχα ακούσει το παραμικρό.

Στη δεκαετία του ΄70 ξεκίνησαν οι Αθηναίες των καλών περιοχών της πρωτεύουσας το έθιμο του βαπτίσματος της νύφης. Την τελευταία εβδομάδα ή 2 εβδομάδες πριν το γάμο η νύφη (παρθένα εκείνη την εποχή…!) περνούσε μια βραδιά σε ερωτικό τρίγωνο. Το τρίγωνο το αποτελούσαν η ίδια, κάποια παντρεμένη ή μη αλλά όχι παρθένα, αδελφή ή φίλη της και ένας άντρας που τον διάλεγαν με κάποια κριτήρια που θα αναφέρω παρακάτω.

Σκοπός της όλης βραδιάς ήταν η παρθένα νύφη να δει ζωντανά με τα ματάκια της να γαμιούνται άτομα μπροστά της για να ξέρει κατά κάποιο τρόπο τι θα επακολουθήσει μετά το γάμο. Έτσι για μια νύχτα γινόταν μάρτυρας του πηδήματος της αδελφής της ή της φίλης της και έβλεπε και μάθαινε όλες τις λεπτομέρειες. Βέβαια αν η νύφη ήταν πιο τολμηρή και ανάλογα των συνθηκών μπορούσε να χαμουρευτεί, να ακουμπήσει τον πούτσο του άντρα, να του πάρει πίπα μέχρι και να γευτεί τα χύσια του.

Όλα αυτά γινόταν με μυστικότητα και εννοείται πως κανείς δεν ανέφερε τίποτα. Με τη πάροδο του χρόνου το έθιμο διατηρήθηκε, αλλά μετεξελίχθηκε. Σήμερα σχεδόν καμιά δεν είναι παρθένα, αλλά οι κυρίες αυτές το μετέδωσαν στις κόρες τους. Πλέον στο «βάπτισμα» η νύφη συμμετέχει ΑΝ θέλει κανονικά στο τρίο ή μπορεί απλά να παρακολουθεί αν δε θέλει να απατήσει τον άντρα της. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει σήμερα φίλη ή αδελφή, αλλά μόνο η νύφη και ο «νονός» και τον απολαμβάνει αποκλειστικά μόνη της. (Η παράδοση όμως είναι τριπλέτα…!!!)

Βέβαια, δε μπορούσα να αρνηθώ σε τέτοια πρόταση που μου έγινε γιατί η κόρη της Σεβαστής που την είχα δει μία φορά μόνο ήταν πραγματική μουνάρα. Το κωλαράκι της ήταν ολοστρόγγυλο και το προσωπάκι της γλυκό μελαχρινό που έσταζε καύλα όταν μιλούσε με νάζι και σκέρτσο.

Η εύλογη απορία μου ήταν γιατί εγώ και όχι κάποιος άλλος από Θεσσαλονίκη που θα τον διάλεγε και η ίδια.

Η απάντηση αφοπλιστική…

-μα εσύ είσαι ο ιδανικός…!

Και δεν έλεγε ψέματα όπως μου ανέλυσε αμέσως μετά…

Ο νονός πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά που αν δεν τηρηθούν τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα στο ζευγάρι…, αυτά είναι…

1)Τον νονό να τον γουστάρει εμφανισιακά η νύφη (αυτονόητο…!)

2)Ο νονός να είναι άτομο εμπιστοσύνης…, όχι επιδειξίας και λογάς…!

3)Κατα προτίμηση παντρεμένος, για να εξασφαλιστεί η εχεμύθεια του…!

4)Να ζει σε άλλη πόλη ή στην άλλη άκρη της πόλης με τη νύφη, ώστε οι συναντήσεις να είναι από αδύνατες έως σπάνιες…!

5)Να γνωρίζει λίγο το ζευγάρι (πχ φίλοι που μιλάνε 2-3 φορές το χρόνο από το τηλέφωνο στις γιορτές). Πιο κοντινοί νονοί δεν ενδείκνυται γιατί υπάρχει κίνδυνος τελικά να καταλήξουν εραστές.

6)Μονο ο νονός αποκτά το προνόμιο να ξανά-πηδήξει τη νύφη σε περίπτωση που θέλουν και οι δύο, αλλά αυτό θα γίνεται σπάνια και οποιαδήποτε στιγμή ο ένας θέλει να το σταματήσει το σταμάτα χωρίς να χρειάζεται να απολογηθεί, απλά το αναφέρει. Είναι ο νονός κάτι σαν η ανανέωση της νύφης κάθε 2-3 χρόνια.

Αυτά σε περίπτωση που η νύφη αποφασίζει να συμμετέχει στο όλο πάρτι, γιατί αν μόνο παρακολουθεί τότε πολλά από τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητα.

Νύφες προσοχή όμως…! Πολλές πίστευαν ότι θα παρακολουθούσαν το γαμήσι της αδελφής τους, αλλά στο τέλος συμμετείχαν, γι’ αυτό καλού κακού ο νονός ας τα τηρεί τα παραπάνω και αχρείαστα να είναι.

Τελικά 10 ήμερες πριν το γάμο η Γιώτα κατέβηκε στην Αθήνα για να πάρει το νυφικό και επί της ευκαιρίας τη βάπτισα κανονικά. Τρίο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε, μιας και ήταν μοναχοκόρη και τις φίλες της δεν της πολύ-εμπιστευόταν, αλλά η μαμά της 1-2 φορές κρυφοκοίταξε.

Η Γιώτα πραγματικά ήταν το τέλειο μουνί, αφού το γλυφομούνι που της έκανα ήταν λαχταριστό, το πιο λαχταριστό μουνί που έχω ποτέ γλύψει στη ζωή μου. Έχουν περάσει 3 χρόνια από το γάμο της και η επικοινωνία ήταν η απολύτως απαραίτητη (γιορτές, γενέθλια κτλ).

Προχθές που μιλήσαμε μου ανέφερε ότι θα κατέβει το Πάσχα στην Αθήνα για να δει τους δικούς της μιας και θέλει να «ανανεωθεί» λίγο. Η κωδικοποιημένη αύτη φράση μου έδωσε καλά να καταλάβω ότι ήρθε η ώρα για την επανάληψη του βαπτίσματος μετά από τόσα χρόνια και ήταν και η αφορμή για να θυμηθώ και να αναφέρω όλα τα παραπάνω.

Ευελπιστώ η παραπάνω εμπειρία, αν και όχι σκληρά-ερωτικά γραμμένη, να χαρίσει όμορφες στιγμές σε μέλλουσες νυφούλες. Τα έθιμα κάλο είναι να τηρούνται. Άλλωστε ο νονός δεν έβλαψε ποτέ κανένα…!

Τα ονόματα έχουν εσκεμμένα αλλαχθεί…!

Διαφημιστείτε εδώ

Προβληθείτε εδώ

Προβάλετε την επιχείρησή σας μέσα από τις σελίδες του soreal.gr
Επιλέξτε κάποιο από τα διαθέσιμα πακέτα προβολής ή κάντε τη δική σας πρόταση συνεργασίας.

Περισσότερα...